Jsem Lucie, máma tří dětí, a až donedávna jsem svůj čas věnovala především rodině. Ale jak děti rostly, začala jsem si uvědomovat, že je čas splnit si i své vlastní sny. A jedním z těch snů bylo cestovat, objevovat svět a zkoušet nové věci. Vždy mě přitahovaly severské země, jejich drsná příroda a nekonečné možnosti dobrodružství. A tak jsem se rozhodla, že Norsko bude mým prvním velkým cílem.

Náhoda mě přivedla na stránky Expedition Clubu, kde jsem objevila expedici do Norska, která termínově seděla jako ulitá. Bez váhání jsem se přihlásila a s nadšením očekávala, co mě čeká. Obavy, zda zvládnu náročnou trasu a zda si sednu s ostatními účastníky, byly přirozené, ale rychle jsem je hodila za hlavu.

S přípravou mi hodně pomohl náš průvodce Martin a také garant výpravy Ondra Švirák, kteří mi poskytli cenné rady ohledně vybavení. Díky jejich spolupráci s Rock Pointem a dalšími partnery jsem si pořídila kvalitní vybavení, které mi pomohlo překonat nástrahy norské divočiny. A tak jsem byla připravena – a nejen s batohem Osprey na zádech a botami Garmont na nohou jsem se vydala na cestu.

Na letišti v Praze jsem se poprvé setkala s většinou účastníků expedice a hned od první chvíle jsem věděla, že nás čeká skvělá cesta. První velký zážitek přišel na Nordkappu, kde jsme přenocovali na blízké pláži. Probudili jsme se do krásného rána s výhledem na Arktidu a stádem sobů, kteří nám dělali společnost. Tyto momenty byly jen začátkem našeho dobrodružství a uvědomili jsme si jak krásná a nezkrotná je norská příroda. Poté jsme se vydali na další dobrodružství, přes Altu, Narvik až na Lofoty.... Lofoty mě naprosto okouzlily. Navštívili jsme zde i vikingské muzeum Lofotr, kde jsme strávili skoro celý den.

Jedním z nejkrásnějších momentů bylo nocování na Kvalvika beach, kde jsme měli možnost vidět nejkrásnější západ slunce, jaký jsem kdy zažila. Bylo to jako z pohádky, a přesto tak reálné a blízké.

Dále nás čekaly nádherné přechody hor, nocování na nejkrásnějších plážích, návštěvy rybářských vesniček, například v rybářské osadě s nejkratším názvem "A", kde jsme si koupili za mě toho nejlepšího lososa, kterého jsme si pak společně dali ten den k večeři. Nakoupili jsme k němu vynikající čerstvý chléb, salát, zeleninu i dobré pití, a byla to užasná večeře s přáteli, takový malý švédský stůl co jinde nanajdeš a nezažiješ 🙂 A taky zde vznikla hláška "hecni křák", oni účastníci zájezdu už budou vědět 🙂

Největší dojem ale na mě udělal přechod národního parku Rago. Ta drsná, divoká příroda mě naprosto uchvátila. Byla to výzva, ale zároveň zážitek, který mi zůstane navždy v srdci. Ještě teď mi buší, když si na to vzpomenu.

Na závěr naší cesty jsme strávili noc v Trondheimu, krásném městečku, které mě okouzlilo svou atmosférou. Tato výprava mi dala mnohem víc, než jsem očekávala – přátelství, dobrodružství a hlavně nový pohled na svět a sebe sama.

Expedition Club mi ukázal, že plnění snů nemusí být jen pro ty nejzkušenější cestovatele. Že nezáleží na tom, jaké máte zkušenosti, ale jakou máte chuť objevovat a přijímat výzvy. Pokud máte chuť objevovat svět a vystoupit ze své komfortní zóny, určitě se přidejte k některé z jejich výprav. Jsem vděčná za to, co jsem zažila, a už teď se těším na další dobrodružství!

Díky za vše! Lucie