Nejsme cestovka, jsme Expedition club! Teda vlastně cestovka jsme, ale nechceme se ubírat komerčním směrem. Slovo zájezd, resort nebo klient v našem slovníku rozhodně nenajdeš. Jsme parta kamarádů, která s odvahou cestuje do míst, která nejsou pro každého!

1) Lidi – naprosto základní pilíř našich výprav! Nabalujeme na sebe bytosti podobné krevní skupiny, za které dáme ruku do ohně. Díky Expe potká člověk jedince s podobným zaměřením (koníčky, názory a obecně pohled na život), díky čemuž vznikají nová přátelství i vztahy. Nejsme sice seznamka, ale nejedno uzavřené manželství, či několik „Expe ratolestí“ hovoří o opaku! :-)

2) Získávání zkušeností – velký benefit, který by neměl zůstat v pozadí. Na našich výpravách člověk odkouká celou řadu vychytávek, které si rovnou otestuje v praxi. Ať už se jedná o základní pravidla správného sbalení batohu, plánování postupu (horským) terénem nebo o outdoorové kulinářské vychytávky, vždy Ti rádi poradíme!

3) Improvizace – ne vždycky jde všechno podle plánu. To je obrovská přidaná hodnota Expe výprav, která dá člověku spoustu zkušeností i v běžném životě. Musíš se naučit přijímat náhlé změny, naučit se improvizovat, vyrovnávat se s tím, že není všechno podle tvé představy. Člověka to zocelí, a pokud na výpravě prožije opravdu něco silného, pak si na to u jakékoli nahnuté životní situace určitě vzpomene a řekne si: „Pche, zvládl jsem tehdy tamto, tohle zvládnu taky!“

4) Zajímavá místa – nejezdíme jen na „profláknutá“ turistická místa, ale rádi objevujeme skrytá zákoutí, o kterých málokdo ví nebo která nám doporučili místní. S Expe se prostě podíváš i tam, kam by ses s nějakou běžnou cestovkou nikdy nedostal, a třeba byste byli jen o pár set metrů vedle.

5) Poznávání místní kultury – cestování není jen focení selfíček. Seznámit se s danou zemí znamená povídat si s místními, ochutnat jejich jídlo a poznat jejich zvyky. Proto se s místními rádi družíme – bývají vstřícní, přátelští a hrdí na svou zemi. Jelikož jezdíme v menších skupinkách, vyvoláváme v nich spíše zájem než pocit, že přijel třicetihlavý zájezd. Takže není divu, že nás občas pozvou k sobě domů.

6) Zapojení se do řešení problémů – na výpravě se toho člověk naučí spoustu. Jak to? Protože to není o tom, že se průvodce stává ve chvíli odjezdu máma kvočna a stará se o tebe jak o princátko. Naopak tě zatahuje do veškerého dění, zapojuje tě do řešení problémů, takže přirozeně získáváš praxi např. ve smlouvání, shánění odvozu, opravy auta, vyptání se na cestu v jazyce, který jsi v životě nepoužil… Ne nadarmo je naše motto: „S odvahou do míst, která nejsou pro každého!“ :-)

7) Stále nové výpravy – jelikož je cestování naším koníčkem a jsme v tomhle směru trochu švihlí, vymýšlíme pro Tebe pořád nějaké novinky a zajímavosti. My se totiž taky chceme kouknout na zajímavá místa, kde jsme ještě nebyli, nebo zdolat nějakou zajímavou výzvu s příběhem. Takže vsaď boty na to, že u Expe najdeš vždycky něco nového, co tě zaujme, kdes nebyl nebo co jsi ještě nezažil. Každý rok vypisujeme zhruba třetinu fungl nových výprav.

8) Kamarádský přístup – ačkoliv jsme právně cestovka, nechceme být tak vnímáni. Nezakládáme si na přehnaných oficialitách a na spoustě věcech se dá s námi domluvit. Vše řešíme osobně. Prostě zvedenem telefon a zavoláme. Jezdíme v malé skupině do 10 lidí a většina našich průvodců vnímá své účastníky jako kamarády, které ještě nepoznal. Není nic zvláštního, že se ve skupině odhlasuje změna programu a překopeme původně zamýšlený plán. Ať žije svoboda!

9) Půjčení věcí – protože víme, že vybavit se na cesty není levnou záležitostí, snažíme se vyjít vstříc i v tomto ohledu. V naší Expe půjčovně se můžeš dovybavit velkým množstvím zásob. Jelikož jsme opravdu kamarádští, většinou není problém se domluvit před, či přímo během akce na zapůjčení některého vybavení. Naši průvodci Tě nikdy nenechají ve štychu, i kdyby si sami měli „odtrhnout od huby“! :-)

10) Výpravy s duší – pořádáme akce s přesahem, které mají smysl a přidanou hodnotu. Proto organizujeme různé typy výprav, jako jsou víkendovky zdarma (aby nás mohli poznat noví zájemci), výpravy tátů s dětmi (vychovávat další generaci dobrodruhů je také důležité) anebo také třeba expedice, jejichž cílem je humanitární pomoc.

Děkujeme za fotky: Aneta Kočová, Kamil Jirka, Martin Klusák, Jakub Nosek Martin Zavadil a Dan Born.