Často se účastníci našich výprav ptají na historii Expedition clubu a Expediční klubovny. Málokdo ví, že se jedná o dva oddělené subjekty, které již nepatří tak úplně k sobě. Jak Expedition club vůbec vznikl a jaké výpravy jsme ze začátku podnikali? Pojďte se s námi podívat do naší historie!

Začátky Expedition clubu se datují do roku 2010, kdy Albert Fikáček založil Klub expedice na kraj světa a podnikl první výpravu do Dolomit. Následující rok se podnikly rovnou tři expedice na Saharu. Ano, skutečně se jelo třikrát z Brna až na Saharu tam a zpět a hned při první výpravě Albert spálil spojku u tehdejšího Expe bouráku, kterému se říkalo Heřmánek. Albert začínal bez kapitálu a Heřmánka koupil z vybraných záloh na africké expedice. Ještě stejný rok se vyrazilo také na Ukrajinu a jelikož Alberta tento styl cestování zaujal, začal každých pár týdnů podnikat víkendové akce do okolních států. Podobný stav s několikaměsíční přestávkou trval dva roky. V roce 2013 se Klub expedice na kraj světa přejmenovává na Expedition club a pomalu se z něj stává něco víc, než je jen cestování s kamarády. Větší změna přichází o rok později, kdy Albert oslovuje Martina Ksandra a ten se začíná společně s Albertem věnovat Expedition clubu naplno. Nejdříve s námi jezdili kamarádi, následně kamarádi kamarádů a pak už také úplně neznámí lidé, kteří se k nám dostali buď díky internetu nebo osobním referencím některého z účastníků. Zatímco Martin měl na starosti starání se o průvodce a výpravy, Albert se zaměřoval spíše na právní věci, směřování, backoffice a propagaci. Netrvalo dlouho a za rok se odjelo zhruba 50 výprav. V únoru 2015 se na Jezuitské 1 otevřela také Expediční klubovna, která byla vytvořena, aby se měli členové Expedition clubu kde scházet. Začaly se zde pořádat přednášky, hudební jamy, promítaly se zde filmy s outdoorovou tématikou.

Jak Expedition Club rostl, bylo náročné věnovat se oběma projektům naplno a proto se na konci roku 2016 Albert s Martinem dohodli, že Martin převezme Expedition Club (cestovku) a Albert is nechá klubovnu. Vznikly tedy dva subjekty sídlící pod jednou střechou, které si vzájemně vypomáhaly. Proto má Expedition Club i klubovna stejné logo, ale přitom to jsou rozdílné subjekty, které jsou na sobě plně nezávislé. V následujících letech přibíráme nové průvodce a ustalujeme složení kanclu, kde si teď hřejou zadek kromě Martina Ksandra i Tomáš Cimr, Ondra Švirák a Kika Klusáková. Každoročně realizujeme okolo 100 výprav a zhruba třetina z nich se jede poprvé. Plánování takových akcí zabere velké množství času, takže ANO, je to pro nás 3 práce na plný úvazek. Jinak se ale většina z nás se průvodcováním neživí a musí si kvůli výpravám brát dovolenou. Převážná část průvodců má 2 – 3 akce ročně a není tedy divu, že jich je dohromady v našem týmu 24. Loňský rok jsme se přestěhovali o patro výše a stále sídlíme v Brně na Jezuitské 1. Expediční klubovna stále patří Albertovi a aby to bylo ještě trochu více zamotané, tak provozního tam dělá Standa Dadák (Expe průvodce a vlastník restaurace Klub cestovatelů BRNO) a Tom Cimr. Kluci kromě provozování klubovny ještě společně vybudovali v bývalých prostorách našeho kanclu Basecamp boulder Brno. Ačkoliv už s klubovnou nejsme tak úzce spojeni jako dříve, před rokem 2017, stále nás pojí podobná ideologie, prostory a kamarádství. Určitě budeme moc rádi, když přijdete do klubovny na pivo nebo si skočíte zalozit do Basecampu. Zkuste při té příležitosti zaklepat na dveře o patro výše a skočit k nám do Expedition clubu na kus řeči!