Ahoj Expedičáci, taky máte pocit, že si teď počasí dělá, co se mu zachce, a kašle na to, že má být jaro? Naše výprava, která se právě vrátila z rumunské Rodny, by mohla vyprávět. Pro Dana Borna to byla jeho první průvodcovská výprava a rozhodně to neměl zadarmo. Místy až 50 cm čerstvého sněhu bylo trochu překvapení, a tak místo probouzejících se svěže zelených horských pastvin si skupina užila regulérní zimní podmínky. No není to poprvé, co nás dvoutisícový hřeben Rodny takhle potrápil! Naštěstí Dan i ostatní zvládli tuhle výzvu skvěle.

Tak, a teď už k novinkám, na které jistě netrpělivě čekáš. Na webu se nám vylouplo pár nových akcí. První z nich je Slovinsko - Karavanky a canyoning v termínu 12. – 15. 9. 2019.

Ve slovinských horách si doslova libujeme a Karavanky jsme v rámci výprav dosud přehlíželi. Leží totiž ve stínu mnohem známějšího Triglavu, který k sobě strhává většinu pozornosti. Proto tento krásný hřeben tolik nedusí davy turistů. Výhledy jsou tu grandiózní, ale aby to nebylo jen o suchém šlapání po kopcích, rozhodli jsme se trochu to ozvláštnit sprchou ledové vody a adrenalinu v úzkých skalních soutěskách a vodopádech při canyoningu!

Další novinka je větší sousto a něco pro opravdové cestovatele. Na přelomu února a března 2020 vyrážíme do Ghany! Tohle už je ta pravá černá Afrika se vším všudy, navíc s naším skvělým (takřka místním) průvodcem Silvestrem, který aktuálně žije v Gambii a stará se o chod neziskovky Kola pro Afriku, takže se tu skvěle vyzná. Termín výpravy je 22. 2. – 7. 3. 2020 a už teď se můžeš hlásit.

Těch skvělých míst a zážitků je tolik, že by byla škoda nechat je zapadnout a zapomenout. Proto jsme oživili náš starý blog a dali mu nový kabátek. Nově tady najdeš nejen články z výprav, ale taky rozhovory, videa a podcasty. Napadá Tě ještě něco dalšího? Napiš nám, budeme rádi za jakékoli podněty ke zlepšení.

Pokud rád čteš, máme pro tebe ještě jednu dobrou zprávu. Dali jsme dohromady první číslo Expedičních novin! Zrovna dnes vyjelo z tiskárny, takže si ho můžeš užít jak v elektronické, tak tištěné podobě. K dispozici bude vždy u nás v klubovně a taky na výpravách, kde si jimi můžeš ukrátit dlouhou chvíli, nebo třeba vysušit boty. Plánujeme vydat alespoň 3 čísla ročně. Těšit se můžeš na rozhovory, články z výprav, plány a zákulisní informace z Expedition clubu.

Nebudeme tě víc zahlcovat, zbývá už jen krátké připomenutí na závěr. Máme pár posledních míst na výpravy do asijských velehor. Konkrétně na trek do pohoří Tien Shan v Kyrgyzstánu a Fanských hor v Tádžiku. Letenky se zatím ještě drží na rozumných cenách.

Pro dnešek vše. Konec hlášení!
Za celý tým Expedition clubu, Martin a Víťa