Ahoj Expedičáci! zatímco si naše výprava pod vedením Toma užívá v Patagonii nezapomenutelné pohledy na Cerro Chalten, ledovec Perrito Moreno a další přírodní monumenty, my pilně pracujeme na tom, abys s námi měl kam jet i příští rok. Novinek je hodně, no jen se koukni!


Přechod Černohorské poloniny
Přibyla nám jedna zimní sněžnicová akce. Nejvyšším pohořím Ukrajiny se vine nádherný hřeben, který svými famózními výhledy i absencí nebezpečných lavinových svahů přímo svádí k zimnímu přechodu. Jedeme už na konci února, tak začni oprašovat sněžnice!


Španělsko - běžecký kemp
Doma je zima, sníh a sychravo – nic moc počasí na běžeckou přípravu na blížící se sezónu. Co takhle krásných 20°C, moře, čerstvé ovoce k snídani a nekonečné horské stezky, které ti budou na 9 dní parádním hřištěm. To už zní líp, ne? Vyrážíme na konci března pod vedením běžecké mašiny Ondry Šviráka.


Velikonoční výpravy
V dubnu se vydáme na první jarní toulky po horách. Vyrazíme do rumunských Karpat, na Rodnu a Maramureš, a to hned na dvou výpravách. Využijeme na 3 noci zázemí parádních chalup na horských pastvinách obklopených lesy. Budeme podnikat jednodenní výlety a večer debatovat u krbu s panem domácím, správcem NP Maramureš nebo se nahřívat v bylinkové lázni. Rozhodně nás čeká velká pohoda, více k programu obou akcí najdeš ZDE a ZDE.


Kromě Rumunska zamíříme taky do Chorvatska na náš oblíbený přechod Jižního Velebitu. Garantuju Ti, že tenhle kout Chorvatska budeme mít jen pro sebe a užijeme si liduprázdné hory a pár dní bez civilizace. Přechod zakončíme v Paklenici koupáním v moři. V dubnu to bude ještě trochu hec, ale to dáš :-)


Jako pořádný kontrast k té vší nádheře v horách Tě na Velikonoce vezmeme ještě do černobylské uzavřené zóny. Je dobré zažít místo katastrofy na vlastní kůži a nechat na sebe dýchnout unikátní atmosféru tohoto pustnoucího opuštěného místa…


Bangladéš
V dubnu zamíříme i někam dál. Vlastně někam hodně dál, a to do země s podivným jménem – Bangladéš. Na Bangladéši je toho zvláštního a zajímavého mnohem víc než jen její jméno. Je to přelidněný stát v záplavovém území Gangy a Brahmaputry, jehož nadmořská výška nepřesahuje 10 m nad mořem! Hlavní město Dhaka má 17 mil. obyvatel! K tomu tu volně žijí tygři a krokodýli a na severu jsou největší čajové plantáže na světě. To zní jako pořádná exotika, ne?


Azory - Ponta do Pico
Mám pro Tebe ještě jednu novinku. Na Azory letos vypravíme 2 skupiny, takže můžeš na nejvyšší horu Portugalska, do horkých pramenů nebo na jedinou čajovou plantáž Evropy nově vyrazit pod vedením Barči Podlipné!

Pro dnešek by to stačilo ne? Konec hlášení!