Ahoj Expedičáci. Nějaký ten pátek jsme se neozvali. Neznamená to však, že bychom zaháleli - spíše naopak! Neustále vymýšlíme nové výpravy a upravujeme ty stávající tak, aby se mohly kvůli cestovním omezením zrealizovat. Dobrou zprávou je, že cestovat se dá! Například o Velikonocích jsme prošli tureckou Lýkijskou stezku, strávili jsme několik dní ve stylové chalupě na Zakarpatské Ukrajině a také jsme v Černobylu zavzpomínali na největší jadernou havárii všech dob. Hranice států se opět začínají otevírat světu a pro nás to znamená jediné. Můžeme dělat to, co nás nejvíce baví!

Treking v Kazachstánu
Postsovětská republika, kterou v očích Západu zásadně proslavil Borat. Země kontrastů, orlů a koní, kolébka sokolnictví, startovací stanice do vesmíru. Jedná se o devátý největší stát na světě (je větší než čtvrtina Evropy) a když na jihu rozkvétají višně, na severu zuří sněhové vánice. Na dva týdny se staneme kazašskými kočovníky a pokusíme se řídit jejich mottem: "Buď jako země, která všechno vydrží, a buď jako voda, která všechno očistí." Pojeď s námi nakouknout do kultůry slavnoj kazašskoj národu! Kazach sice opět zavedl krátkodobě víza, ale jinak je otevřený pro všechny cestovatele.

Makedonie a Kosovo - přechod Šar Planiny
Balkán. Nespoutaný, divoký a svérázný kout Evropy, která má své osobité kouzlo. Proto ho máme tak rádi! Severní Makedonie patří mezi ty vzdálenější a nejméně navštěvované části Balkánu, což je automaticky řadí na seznam míst, která chceme vidět. Makedonie je po celou dobu pandemie otevřená, a proto se nemusíš bát, že by naše plány něco zhatilo.

Bulharsko - Stará Planina
Trekování po Bulharsku bych přirovnal k nečekanému setkání se svou první dětskou láskou. Už je to pár let, co jste se viděli naposled a tak trochu se Ti chvějí kolena. Je šik! Má své neodolatelné kouzlo, je stále krásná a těch pár vrásek navíc ji snad udělalo ještě zajímavější. Jiskří ji oči a v srdci Tě hřeje ten starý dobrý pocit, který důvěrně znáš. „Sakra, proč jsme se nepotkali už dříve, když to k sobě máme kousek,“ honí se Ti hlavou a začínáš si uvědomovat, že to nejlepší v životě máš často pod nosem

Výstup na Ararat
Už jsi někdy stál na čtyřtisícovce? Jo?! Tak super! Co takhle to posunout na další level a jít na Tvoji první pětitisícovku? Že to zní jako slušná challenge? Ararat je na tyhle výzvy jako dělanej. Po aklimatizaci trvá výstup na vrchol 3 dny a celou cestu nás bude doprovázet místní průvodce. Navíc když budeme mít kliku, tak se nám podaří objevit Noemovu archu.

Aby té pozitivity nebylo málo, tak pro Tebe máme super novinku. Navázali jsme spolupráci s českou outdoorovou značkou Tilak. Pokud jseš náš aktivní člen, můžeš mít 20% slevu na nezlevněné zboží z Tilak e-shopu. V případě zájmu napiš na ondra@expeditionclub.cz. 🧥


Nově vypsané akce:
Guatemala - džunglí do ztraceného města
Východní Nepál - Kanchenjunga trek
Tádžikistán - Fanské hory
Albánie

Konec hlášení!