Ahoj Expedičáci!
Také se už nemůžeš dočkat, až zase vyrazíš poznávat svět? Hranice evropských států se opět pomalu otevírají zahraničním cestovatelům a je tedy na čase začít plánovat své cesty za dobrodružstvím. Letní měsíce považujeme za překlenovací období a pevně věříme, že se na podzim bude moct vycestovat do většiny světových destinací. Jsme moc rádi, že jste v době koronavirové na nás nezanevřeli a moc si vážíme Vaší podpory. Děkujeme! :-)

Cestování s kamarády pod 24 let
Začneme hned horkou novinkou a tou jsou akce pro cestovatele do 24 let. Nalijme si čistého vína - náš tým se pomalu vrhá do manželských svazků, přivádí na svět děti a někteří naši průvodci už nemají tak velkou chuť podnikat “punkové” akce jako v době, kdy jsme s cestováním začínali. Rádi bychom podpořili komunitu mladých dobrodruhů, kterým nevadí nekomfort a větší míra neznáma, než je tomu u běžných výprav zvykem. Vypsali jsme tedy Podkarpatskou Rus pod 24 let, na kterou se může přihlásit kdokoliv, komu ještě není 25 let (nebo více) a touží po nečekaných zážitcích. Tuto výpravu organizujeme bez nároku na zisk a cena reprezentuje jen nejnutnější výdaje. Tomu říkám návrat ke kořenům!

Nejdelší balkánské pohoří
Jmenuje se Stará Planina, má délku přes 500 kilometrů a z jejího travnatého hřbetu vidíš desítky kilometrů daleko. Víš, v jakém státu ji najdeš? Malá nápověda - pokynutí hlavou zde znamená NE a zavrtění ANO. Správně, jedná se o Bulharsko! :-) Začátkem října zde vypisujeme rovnou dvě výpravy. Zatímco akce pod vedením Ondry si dává za cíl během 6 dnů nalehko přeběhnout 170 kilometrů dlouhou trasu, Honza má motivaci tak trochu odlišnou: “Těším se na místní lidi a hlavně na bulharské dobroty, ať už ty chuťově bombastické, nebo ty tekuté.” :-)

Podzim v Transylvánii
Jak se Ti líbí myšlenka strávit babí léto na chalupě v zapadlé části Karpat? Podnikat pohodové jednodenní výlety, cpát si bříško místními dobrotami, koupat se v horké kádi s vodou a přitom sledovat západ slunce? Že to zní jako sen? Tak pojeď s námi na výpravu do Rumunska! Koncem října pořádáme rovnou dvě akce a zatímco jedna je více kulturně zaměřená na poznávání regionu Sedmihradska, tu druhou si spíše oblíbí milovníci jednodenních horských treků. Obě akce však mají na několik dní společné ubytování v malebné chaloupce na konci světa. Vychutnej si podzim v těch nejkrásnějších barvách!

Září ve Slovinsku
Triglavský národní park a Karavanky. Dvě nejkrásnější slovinská zákoutí, které by měl navštívit každý milovník hor s dobrodružnou duší. Že si o Karavankách ještě neslyšel? Jedná se o nádherný a turisty často opomíjený hřbet ležící v blízkosti Taur a Triglavu. Snad i díky tomu můžeš tento ostrý vápencový hřeben projít bez neustálého zakopávání o další turisty. Nejvyšší hora Slovinska je sice vytěžovaná poněkud více, ale nabídne zcela odlišný zážitek. Vždycky, když se na Triglav zespodu dívám, uvědomuji si své mravenčí rozměry a zranitelnost. Tahle hora je sice nádherná, vyzývavá, ale také drsná a nemilosrdná. Troufáš si na ni? :-)

Proč jezdit ven, když je tu tak krásně?
Velké množství cestovatelů již navštívila nejzapadlejší kouty světa, ale stále ještě nemají prochozená všechna česká pohoří. Co takhle vsadit na jistotu a vyrazit na výlet po české kotlině? Stále ještě máme volná místa na lezecké a ferratové kurzy, Beskydy nebo na Šumavu. Však koukněte na náš web a určitě si vyberete.

Konec hlášení!