Výprava se blíží a ty nervózně chodíš kolem svojí krosny a přeměřuješ štangli salámu, jestli se ti vejde ke sbalenému vybavení. Na váze ti leží tři konzervy tuňáka a z přístroje se na tebe směje číslo 480 g. Je to moc? Unesu to a mám vlastně na vybranou? Pokud tě trápí tyhle otázky, tak právě pro tebe je tento článek.

Pojďme pěkně po pořádku, výpravy s Expedition clubem jsou samozřejmě dost různorodé, od pohodičky, kdy si celou výpravu vozíš věci v pronajatém autě nebo naší dodávce, až po akce, kde vystoupíš z letadla, přejedeš na nástup na trek a pak jsi několik dní závislý jen na tom, co máš ve svém batohu.

Pokud jedeš na akci, kdy máte pronajaté auto nebo jedeš přímo naší dodávkou, tak je to jasný - netahej zbytečnosti, auto není nafukovací, ale nemusíš brát příliš ohled na váhu = jedny zavařovačky a lahvinka slivovice nic nezkazí. Ať už takhle pojedeš kamkoli, určitě tam budou obchody. Většinou stačí sbalit si něco na první den, zbytek řeším až v cílové destinaci, kde se stavíme na nákup a doplnění zásob. Šmejdění v supermarketu a hledání odlišností a produktů, které u nás nekoupíš, patří k oblíbenému způsobu poznávání místních poměrů.

Nejčastější schéma výpravy Expedition clubu je někde mezi totální pohodou, kdy jsi každý den v autě a hard akcí, kde dva týdny putuješ krajinou bez kontaktu s civilizací. Jako příklad nám poslouží výprava do Bulharska - jedeš naší dodávkou + dvakrát v průběhu akce tě čekají 3 dny na treku. Já osobně si do batohu nabalím svačinu na první den, prasárničku do auta - chipsy nebo oříšky, lyofilizované jídlo = Adventure menu, Travel lunch, Sumit to eat a podobně. Tohle beru jen v případě, že na akci beru já nebo někdo jiný vařič - většinou to jsou akce, kde očekáváme chladné počasí a uvařit si čaj je výhoda. Jinak tahat vařič proto abych si na trek mohl vzít jedno lehké jídlo je blbost. Rozhodnutí dělám podle toho kolik dní budeme na treku - pokud 3 dny a není to v zimě, tak lyofilizované jídlo neberu a žiju z místních věcí.

V průběhu akce pak na místě kupuji v obchodě běžné věci podle své chuti. Navíc většinu hlavních jídel při cestě zvládnete v restauraci. Před trekem se vždycky jede do supermarketu, průvodce ti řekne na jak dlouho si máš nakoupit zásoby a ty se podle toho zařídíš. Důležité je vědět, kolik vody s sebou brát - vzhledem k váze je samozřejmě rozdíl mít 1,5 litru a 6 litrů. Kolik vody s sebou - to ti řekne průvodce a záleží to na zdrojích vody na treku.

Co koupit na jídlo? Obecně chceš mít v batohu lehké, skladné potraviny se spoustou energie = řešíš poměr váha/energie. Já ti doporučuji tyto potraviny:

  • oříšky - podle země kde zrovna jsme
  • rozinky - jsou levné a je v nich spousta energie a dají se koupit téměř všude
  • datle - nejlepší potraviny poměr váha/energie

Samozřejmě nebudeš přežívat 3 dny jen na rozinkách, takže většinou si na první den nebo dva koupím i jídlo, které déle nevydrží, ale vím, že ho za tu dobu spotřebuji, řídím se jen tím na co mám chuť a co se mi vleze do batohu = ideálně aby to nebylo moc těžké:

  • banány
  • paprika
  • sýr
  • suchary

Dostáváme se k náročnějším akcím Expedition clubu, kde tě čeká několik dní mimo civilizaci. Může se jednat o horské výstupy nebo přechody. U těchto akcí je to o tom, že několik dní táhneš batoh, kde máš vše co potřebuješ = nesmíš na nic zapomenout a každý gram se počítá. V takovém případě přichází na řadu lyofilizované jídlo, které je poměr váha/energie jasnou volbou. Pokud mě čeká 8 dní na treku, tak si většinou sbalím:

  • 6x snídani = Adventure menu nabízí například míchaná vajíčka se šunkou, ale koupíš v podstatě cokoli - od čokoládové pěny až po mléčnou rýži s malinami. Váha sáčku je 75 gramů (normální porce Adventure menu - míchaná vajíčka). Celkem moje snídaně váží 450g. Alternativou může být nějaká domací směs ovesných vloček, sušeného ovoce, rozinek a oříšku - blbý na tom je, že pak každé ráno jíš stejné jídlo.
  • 12x hlavní jídlo = Adventure menu nabízí například Kuřecí Tikka Masala s rýží basmati - moje nejoblíbenější ☺ Ale variant je spousta a vždycky beru různé druhy. Váha je 120 g = moje hlavní jídla váží 1440 g.
  • Místní jídlo - v podstatě vše co uznám za vhodné a je to váhově a velikostně v pohodě. Jsou to potraviny, které jím jako první = většinou je mám na první dny treku. Mám rád rozmanitost, takže si kupuji věci jako: banány, paprika, suchary, rybičky, sýr, oříšky, dětská strava (malé pytlíčky smoothie kašiček z ovoce).
  • Voda - zásadní záležitost ohledně váhy i rozměrů = hodně ti pomůže mít filtr na vodu abys mohl doplňovat po cestě. Potom co vodu převaříš tak je fajn mít sáčky s čajem a taky něco na oslazení = vozím s sebou umělé sladidlo a nebo pár kostek cukru.

Poslední záležitostí, na kterou bys neměl zapomenout jsou energetické tyčinky a sladkosti. Dneska se dají koupit BIO, Raw tyčinky, které jsou úplně pecka protože jsou přírodní a dodají ti spoustu energie. Na těžších přechodech nebo výstupech je to nezbytnost a já je nosím v batohu na všechny akce. Kupuji je většinou v ČR před akcí. Bývají vyrobené z datlové hmoty a nějak ochucené. Počty jsou za mě jednoduché - jedna tyčinka na každý den akce. Super je mít s sebou taky tabulku čokolády - když se podělíš tak získáš spoustu nových kamarádů ☺

Naši členové mají možnost slevy 10% na nákup ve Světě plodů. Aktivní členové dokonce 15%. Napiš nám o slevový kód na obchod@expeditionclub.cz.

Sbalit si můžeš cokoli, ale pak to musíš nosit. Když jsme s Petrem Tobolákem seděli před stanem pod vrcholky And, vesele jsme se sázeli o to, kdo vynese do nejvyššího tábora lepší překvapení a vymysleli jsme si, že pro účastníky uděláme překvapení - kuchařskou soutěž. Musím říct, že tahat kilo cibule, meloun, olej, spoustu ovoce a zeleniny a dokonce pánev, do výšky 5.800 m byl jeden z nápadů, který mi připomíná jak důležité je správně se sbalit na výpravu ☺ Kuchařská soutěž dopadla skvěle a ještě lépe pak následující výstup na nejvyšší sopku světa Ojos del Salado 6.893 m.n.m.

Shrnutí - neber toho moc, nakupuj na místě, pokud máš být delší dobu na treku tak si kup lyofilizované jídlo a mysli na to, že všechno co si vezmeš, si taky poneseš.