Dobré jídlo na treku představuje nejenom zásobu energie, ale taky poctivou dávku kilogramů v batohu. Jak tedy všechno nachystat, aby se jídlo nekazilo a tys nenesl v batohu zbytečnou zátěž? Jde to. Univerzální návod neexistuje, někdo propadl trendu lyofilizovaných jídel, pro někoho chvilka vaření v ešusu k trekům patří. Většinou záleží na náročnosti výpravy, někdy je potřeba šetřit s plynem a váhou, jindy ti podmínky dovolí vařit z místních surovin, zkrátka sepsali jsme pár základních tipů, kterými se můžeš inspirovat při tvorbě jídelníčku na tvoje výpravy. Měly by sloužit jako stavební kameny tvé fantazii. Finální produkt je už jenom na tobě.

Snídaně

První půlku dne pošlapeš z ní. Musí tedy být vydatná. Na dlouhé treky vozíme většinou kaše. Pečlivé povahy si je namíchají dopředu a naplní do pytlíků, jedna snídaně = cca 100 g. Plnivo: Ovesné, jáhlové, pohankové, rýžové vločky, krupice, polenta Sladidlo: Sušené ovoce, datlový sirup, med Sytidlo: Proteinový prášek, sušené mléko Koření: Skořice, semínka, kardamom, hřebíček, troška soli.

Obědy

Na treku jsou většinou studené. Můžeš je obejít zásobou tyčinek, sušeného masa a ovoce, drobných svačinek, které tě mezi snídaní a večeří zasytí. Pokud chceš větší jídlo, doporučujeme tortilly: nedrobí se, snadno se balí do zad batohu a dlouho vydrží. K nim se dá přikousnout trvanlivý salám, sýr, tofu, cokoli.

Večeře

Nutriční terapeuti s námi asi nebudou souhlasit, ale na horách jíš většinou největší jídlo večer. Vzhledem k váze bude vždy rozhodovat „tíha vody“, kterou neseš. Nejenom vody nutné k uvaření večeře, ale taky vody obsažené v potravinách. Ideální je tedy vařit ze sušených surovin a taky volit jídla, která se vaří rychle, ať ušetříš plyn. Výborným trendem jsou lyofilizovaná jídla - jsou chutná, lehká, rychle se připravují, nešpiníš si nádobí a šetříš plyn. Ale jsou relativně drahá. Nemalým bonusem těchto jídel je, že se jedná o nutričně vyváženou stravu. Přeci jenom jíst 10 dní pořád bramborovou kaši ti neprospěje Pokud si chceš vařit sám, můžeme obsah jídel opět rozdělit: Nosiče, sacharidy: Bramborová kaše, těstoviny (express), kuskus, bulgur, lámaná červená čočka, polenta, jáhlové vločky Proteiny: Sušené maso, suchý salám, sojové maso, sušené tofu Na chuť: Sušená zelenina, česnek, libovolné koření, rajský protlak, kostka bujónu, tvrdý sýr Občas neuškodí ani instantní omáčka nebo polévka. Obsahuje hodně soli a výživová hodnota není nic moc, ale může pomoci s chutí. Oblíbeným tipem je taky malá lahvička olivového oleje, ten za svoji váhu určitě stojí. Kdykoli to jde, využij na treku místních surovin, každá čerstvá věc chuť jenom zlepší. V salaších se dají koupit čerstvé sýry, ve vesnicích zelenina a ovoce.

Energie na cesty

Čokolády, tyčinky, sušená masa a ovoce je dobré s sebou vzít v lehkém nadbytku, nikdy nevíš, kdy přijde krize a budeš potřebovat trochu nakopnout. Čokolády jsou ideální hořké - lépe snáší teplo. Nesnaž se kupovat jenom rychlé cukry, ale sladkosti, co ti dodají energii na delší dobu, třeba flapjacky, datlové a proteinové tyčinky.

Vyzkoušené tipy

Datlové tyčinky

Stačí ti kilo datlové pasty (koupíš ve zdravé výživě), 100 g hořkého kakaa a 100 g proteinového prášku, třeba konopného (není nutné). Potom nahrubo nakrájená čokoláda, rozinky, sušené ovoce a semínka všeho druhu. Všechny suroviny je potřeba pořádně promíchat, jako pevné těsto. Suché suroviny jako kakao přispějí k tomu, aby tyčinky nelepily ve vedru. Z hmoty pak vytvaruj válečky/tyčinky po cca 50 g a máš vyhráno. Cukr není vůbec potřeba, o to se postará datlová pasta.

Sušíš, suším, sušíme

Usušit jde ledacos. A nepotřebuješ nutně sušičku, stačí letní slunce, nebo zaplé topení. Stačí suroviny nakrájet na malé kousky. Receptů na jerky je na internetu spousta, ale zkus usušit cibuli, česnek, mrkev, pórek, houby. Sušené zeleninové směsi jsou výborný základ do večeří. Výborné pro vegetariány je usušené tofu - stačí osušit a nakrájet, ideálně marinované. Sušené ovoce je skvělá svačina pro každou příležitost.

Lyofilizovaná jídla

V outdoorových obchodech najdeš pořádný výběr. Stačí je pouze zalít a počkat na dobré jídlo. Pokud se v nich nevyznáš, nechej si poradit, ti lepší výrobci je opravdu vyrábějí tak, že jídla uvaří a potom suší, nemíchají se předpřipravené prášky. V nabídkách najdeš nejenom hlavní jídla, ale taky dezerty, snídaně a polévky. Cena za jednu porci se pohybuje okolo 110 - 160 Kč. My ti můžeme upřímně doporučit Adventure Menu, vyrábí se kvalitně a navíc u nás v ČR. Pokud s námi jedeš na výpravu, tak nám napiš na info@expeditionclub.cz a dostaneš 15% slevový kupón na nákup zboží přes Adventure menu e-shop.

Teplý oběd v zimě

Tajemstvím je termoska na jídlo. Stačí objem cca 750 ml. Na polární výpravy si chystáme obědy ze sušených směsí těstovin, čočky, bramborové kaše, sušené zeleniny, masa, bujónu. Celkově jedna porce nepřesáhne 100 - 120 g (cca 60 - 80 g základu). Směs se ráno zalije horkou vodou a vaří se v termosce půl dne, než přijde její čas. K obědu máš potom hotové teplé jídlo, které je velmi výživné a zahřeje. Další tipy? Chilli. V zimě tě krásně prohřeje, tak se ho neboj.

Je libo čaj, kávu?

Nezapomeň na tekutiny. Jak v zimě, tak v létě musíš dostatečně kompenzovat pocení. Proto je dobré mít s sebou nějaký šumák, ionťák, dobrý čaj. A jak na kávu na treku? Dají se sehnat malé překapávací filtry, které omyješ a váží pár gramů, opravdoví milovníci s sebou vozí džezvu, moka konvičku, nebo aeropress. Účastníci našich výprav dostávají v balíčku na cestu vzorek skvělé kávy Drip-it, se kterými spolupracujeme a můžeme je na cesty pouze doporučit.

Nádobí a hygiena

Pro dva lidi vystačí hrnec o objemu cca 1,2 l. Pokud chceš vařit víc, vezmi druhý, menší. Pokud potřebuješ šetřit vodou, zvol jídla, která pouze zaliješ, ať nemusíš plýtvat při umývání nádobí.

Vařiče - plyn nebo benzín? Jak je to s kartušemi?

Ve většině zemí světa seženeš kartuše. Především ty šroubovací. Jsou kompatibilní se všemi vařiči krom značky Campingaz. A benzín? Takové vařiče mají ohromný výkon a na běžné vaření nejsou tak praktické, volíme je hlavně v zimních podmínkách na dlouhé výpravy.