Už za 14 dní vyráží naše parta osmi dobrodruhů směrem do Číny zdolat horu Koskulak Tagh (7 028 m). Nejen, že se s trochou štěstí bude jednat o první český výstup, ale také jsme hrdí na to, že je expedice otevřená pro všechny naše aktivního členy. Rozhodli jsme se tedy se všemi účastníky udělat krátký "předstartovní" rozhovor.
Účastník expedice Erik Michalčík při výstupu na slovinský Triglav (2 864 m).


Co tě vede k tomu, abys lezl na sedmitisícovku?
Jozef: Mal som v pláne inú horu (Ojos del Salado), ale nenašiel som parťáka. Tak sa to tak nejak vyprofilovalo a vyšiel z toho Koskulak.

Erik: Je to pořádná výzva, takže když se Dan ozval pojeď taky na Koskulak, bylo jasno. Bude to hlavně o vůli. Člověk posune své limity a něco nového se o sobě dozví.

Honza: Je to logický vývoj - výšku si přidávám postupně. Když mi Martin expedici nabídl, nebylo moc o čem přemýšlet.

Pavel: Mám rád akce, kde není moc lidí a to by Koskulak měl splňovat. Vyhecoval mně k tomu Martin Ksandr na Expe výletu v zimě v Mongolsku. Samotného by mně to nenapadlo. Je zajímavé si vyzkoušet co zvládnu a posunout si limity.

Filip: Ani nevím. Martin říkal, že to bude dobrý. Časem bych chtěl stoupat výš a měl bych navyšovat výšku postupně :)

Dan: Mám rád výzvy a progres. Sedmitisícovka na které nebyl nikdy žádný Čech, slezená teprve v roce 2005 a navíc vedle pouště Taklamakan? Co víc si přát?

Martin: Je to pro mě super možnost nasbírat zkušenosti s takovou výškou, délkou expedice a taky schopnosti se na tak dlouhou dobu sbalit.

Jaké jsou tvé největší dosavadní zkušenosti a v jaké nejvyšší výšce jsi byl?
Jozef: Mt. Blanc, Elbrus, Damavand, Pico de Orizaba - takže cca 5 800 metrů :)

Erik: Celoroční trekování v horách (Alpy, Tatry) a dlouhé treky. Nejvýše jsem byl něco málo přes 4 000 metrů na treku v Kyrgyzstánu. Takže žádné závratné zkušenosti a proto jsem také tady :)

Honza: Nejvyšší kopec mám Mera Peak (6 461 metrů). Pětitíscovek jsem zdolal vícero - Kazbek, Elbrus, Ararat a Damavand. Na kole jsem se dostal do 5 359 m v sedle Khardung - La v severní Indii.

Pavel: Alpy okolo 4 500 metrů. S tebou jsem absolvoval marocký Džabal Tubkal (4 167 m).

Filip: Nejvyšší zdolaná výška byla v Gruzii na Kazbeku. Největší zima mi však byla při přechodu jezera Khovsgol v Mongolsku.

Dan: Nejvýš jsem byl na Mont Blancu, Jebel Toubkalu a na treku v Nepálu. Je to skok o 2 000 metrů, tak uvidíme jak bude tělo reagovat. I přes solidní aklimatizaci to však stejně bude utrpení.

Martin: Nejvýš jsem se dostal Lvím hřebenem na Matterhorn. Dále jsem vylezl na Pollux, Breithorny a na další kopečky v Alpách.

Disponuješ vlastním vybavením nebo si musíš něco půjčit?
Jozef: Vlastné, ale neodolal som ponuke požičať si spacák Patizon :)

Erik: Mám půjčený spacák Patizon a péřové rukavice a s parťákem stan.

Honza: Až do revize výbavy provedené Martinem jsem si myslel, že mám vše k chystanému výstupu :) Musel jsem dokoupit péřovku, rukavice a spacák.

Pavel: Vlastní :) Teda mám půjčené péřové rukavice.

Filip: To bych taky rád věděl, teprve to dávám dokupy!

Dan: Věci na oblečení vlastní, skialpy půjčené a speciální stan také půjčený.

Martin: Vlastní, až na skialpy.

Jozef Zajac (uprostřed) při loňském výstupu na nejvyšší horu Ukrajiny, Hoverlu (2 061 m).

Chtěl bys v případě úspěchu zkusit i nějakou osmičku?
Jozef: Nemám to v pláne, ale “nikdy nehovor nikdy”.

Erik: Přeplněné osmičky mě moc nelákají. Ale kdo ví, třeba Koskulak nebude dostatečně bolet.

Honza: Mám odpor k masovým a profláklým akcím a nejsem sběratel vrcholů. Ale za podobně příznivé konstelace, která se sešla nyní, to jednoznačně vyloučit nemohu.

Pavel: Vůbec mne to nenapadlo. Filip Vítek (další člen výpravy) se mi minulý týden svěřil, že pokud by tohle dopadlo dobře, tak on by chtěl jít dál. Já fakt nevím. Nesbírám skalpy velkých kopců.

Filip: Ano.

Dan: Myslím, že tohle by byl můj výškový vrchol. Mám spíš i jiné plány - například bych chtěl sjet řeku v Amzonii plnou piraní.

Martin: Pokud by se naskytla příležitost, asi bych do toho šel. Například Everest mě neláká - čím míň lidí, tím líp. Je to pro mě super zkušenost s výškou a věřím, že to nebude můj poslední vysoký kopec.

Pavel Láznička. Spolumajitel outdoorového obchodu Hanibal a účastník několika našich výprav.

Honza Emmer zdolal v roce 2011 Matterhorn.

Máš nějaký recept na trudomyslnost a myslíš, že ho na výpravě využiješ? :-)
Jozef: Počas výstupov počítam kroky, v stane čítam knihy (vezu čítačku kníh).

Erik: Trudomyslnost? Co to je? :)

Honza: Na trudomyslnost mi pomáhá černý humor, psychická odolnost a alkohol :)

Pavel: Nepustit ji dovnitř! Je to stejné jako s věkem. “Nepustit toho dědka dovnitř," což v mém případě znamená nezpomalovat tempo.

Filip: Většinu času nadávám. Pomáhá mi to.

Dan: Myslím, že tyhle expedice jsou jedna velká psycho laborka. Nicméně věřím, že jsme zralí borci a když přijde krize, tak se s ní s nadhledem poperem a budeme jeden druhému oporou.

Martin: Rád fotím, takže mi při výstupu stačí se rozhlédnout na tu krásnou krajinu okolo a udělat pár fotek. Také bych rád zachytil nějaké vtipné momentky, kterým se pak v budoucnu zasmějeme.

Martin Klusák vylezl například na Matterhorn nebo na Pollux (na fotce).