Ahoj Expedičáci! Dlouho jsme o sobě nedali vědět, co? Neboj, nic se nám nestalo, ale měli jsme napilno a doma jsme se moc neohřáli. Místo toho jsme se ohřívali třeba v Tádžikistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Číně, Mongolsku, Indii, na Sibiři nebo třeba v Amazonii. To, co nás hřálo, nebylo vždy jenom sluníčko a teplé klima, ale mnohdy taky vzpomínky na domov, na naše blízké, dobrý pocit z úspěchu, nebo třeba spacáky :-)

Pod vlajkou Expedition clubu se během července a srpna podívalo 8 výprav nad hranici 4000 m, stanuli jsme na čtyřech pětitisícovkách, na jedné šestitisícovce a dokonce jedné sedmitisícovce! Takže Expedition club si udělal nový výškový rekord (když pomineme úspěšný výstup Martina Ksandra na Manáslu před čtyřmi lety (8156m)).

Realizovali jsme dvě plnohodnotné Expedice. Ta první zamířila v červenci do Číny, kde stanulo pět borců na vrcholu hory Muztagh Ata, vysoké 7556 m, kterou museli vyměnit za původní cíl Koskulak (7028 m)!

A v srpnu pak naši dva průvodci Tom Cimr a Vít Dubec zvládli český prvovýstup na Pik Patkhor (6083 m), osamělou šestitisícovku v tádžickém Pamíru, kde před nimi otisklo svou stopu jen velmi málo bot.

Myslím, že tohle léto jsme hrdě dostáli svému jménu!

Letních zážitků ostatně bylo víc než dost. Byli jsme v Grónsku za polárním kruhem, proháněli jsme se mongolskou stepí na koních a pluli po Amazonce na nákladních lodích. Vydalo by to na tucet mailů, ale nechceme Tě zahltit, proto Tě radši odkážu na náš blog, kde najdeš spoustu super článků, které Tě do našich letních dobrodružstvích zavedou a přiblíží Ti je...

A jaké bylo Tvoje léto? Budeme moc rádi, když se s námi taky podělíš o své zážitky. Anebo Tě v létě nepustili z práce a na svou dovolenou ještě čekáš? Tak s námi v září pojeď prozkoumat slovinské pohoří Karavanky a vyzkoušet si v ledových soutěskách Julských Alp canyoning. Nebo můžeme společně vystoupat na tři nejvyšší vrcholy Íránu. Anebo víš co? Nech si ještě nějakou dovču na prosinec a pojeď s námi na trek do jihoamerické Patagonie!

Pro dnešek je to všechno, ale už se můžeš těšit na příští týden, máme pro tebe spoustu novinek.

Za celý tým Expedition clubu, Martin a Víťa