26. duben 1986 se zapsal do dějin jako největší jaderná katastrofa v dějinách. Sto kilometrů severně od Kyjeva explodoval 4. blok jaderné elektrárny Černobyl. Radioaktivní mrak tehdy zahalil západní část Sovětského svazu (hlavně Bělorusko) a skandinávské země. Nyní, když už jsou hodnoty opět v normálu, jezdí na místo neštěstí turisté...

Sovětská města vás vždy vítají nějakou skulpturou. Zde vjezd do Černobylu. Cesta z Kyjeva trvá asi 2 hodiny v malém autobusu. "Vstupné" je 90 dolarů (včetně oběda).

Většina domů je opuštěná a rozpadlá. Pár starousedlíků se ovšem rozhodlo do města vrátit.

Domy pohlcují stromy a les.

Vedle Černobylu existuje ještě Černobyl 2, který byl oficiálně "dětským campem". V reálu zde však byla umístěna armáda, která mj. dohlížela na megalomanský vysílač Duga 1.

Duga 1 - nikdy nezprovozněný radiový vysílač a přijímač, který prý uměl propálit i zem. Měl odhalovat třeba letící rakety ze západu.

Malá expozice strojů v Černobylu. Tyto mašinky likvidovaly následky katastrofy. Neměly moc dlouhou životnost. Některé se roztekly po 14 dnech. Obsluhovali je vojáci, kteří měli na jejich údržbu vždy pouze 45 sekund. Pak se museli od reaktoru vzdálit.

Pomník hasičům, kteří bezprostředně po katastrofě hasili požár. Poslední zemřel do dvou měsíců od nehody.

Přijíždíme k samotné elektrárně, která má 4 bloky (4. explodoval). Stříbrná plechová věc vzadu je nový sarkofág, který reaktor koncem roku 2017 definitivně zakryl.

Třetí a čtvrý blok elektrárny.

Na stavbě sarkofágu se podílely firmy z celého světa. Dole má koleje, po kterých kolos zajel na budovu třetího a čtvrtého bloku.

Cesta z Černobylu pokračuje do Pripjati, která se vizuálně stala symbolem katastrofy. Mezi Pripjatí a elektrárnou je tzv. červený les, nejvíce zamořené místo, do kterého je vstup přísně zakázán.

Červený les.

Průvodkyně Evženka nám ukazuje na dozimetru tzv. hotspot, tedy místo, kde jsou měřitlené vysoké hodnoty radiace.

Dozimetr ukazuje hodnotu 14, zde pro představu odkaz, co to znamená.

Pripjať se stala městem duchů. A oblast je v první radiační zóně. Mezi živáčky jsou zde pouze turisté. Pohled ze střechy desetipatrového paneláku.

Podle průvodkyně jsou všechny byty zdevastované a vykradené...

... i když, poměrně zachovalé.

Tady už pošťačka nebyla 29 let.

Zábavní park s autodráhou.

A ruským kolem.

Pro srovnání.

Hotel. Chybí jen ty růže.

Něco jako dům kultury.

Sem se chodilo na nákupy. Konkrétně, na ovocné konzervy.

Co vzkázal Lenin?

Plynové masky ve škole.

A zde fotbalový stánek FK Stroitěl Pripjať.

A na závěr výletu wellness.

Zdroj: http://www.vedmag.cz/clanek/podzimni-cernobyl.html?fbclid=IwAR1_bvNYJy5CM2Hr8yRWvDipAbspXu3rsz5uodJmKibAbwmSJUfKd2nZK2U