Ahoj Expedičáci! Půjdu rovnou k věci, protože tady jde doslova o minuty! Další Silvestry jsou na světě a můžeš se na ně klidně hned přihlásit. Pokud jseš Aktivní člen, máš týden přednost před ostatními. A kam se letos chystáme? Bude to stát za to? Jednoznačně, posuď sám.

Silvestr v Irsku
Letos poprvé míříme do Irska. První jiskřičku nápadu, strávit zde Silvestr, nakonec proces plánování rozdmýchal v pořádný plamen a my jsme se začali pekelně těšit! Půjčíme si auta a vezmeme to hezky od Severu k Jihu. Čeká nás trek v Severním Irsku s výstupem na nejvyšší horu Sleve Donard, pak přejezd na jih Irska a výstup na Carrauntoohil – nejvyšší horu. Navštívíme, kromě Dublinu, taky město Killarney a na Silvestrovkou párty se uchýlíme do krásného domku na pobřeží s lahví dobré whiskey.

Silvestr v Podněstří
Další novinka. Kromě drsných zimních hor letos míříme taky za kulturou a gastro zážitky. Moldavsko je vyhlášené svým vínem a tak rozhodně navštívíme nějaká místní vinařství (údajně největší vinné sklepy světa). Taky se projedeme po moldavském venkovu a vystoupáme na jeho nejvyšší horu. Pak navštívíme Ponděstří, továrnu na kaviár a výrobnu špičkového koňaku a pořádně to rozjedeme v Tiraspolu!

Silvestr v Rumunsku
Opustili jsme tradiční Zakarpatskou Ukrajinu (i když s jednou výpravou sem alespoň na skok zavítáme) a našli jsme nejbáječnější chalupy, úplně na samotě na konci světa v rumunské Maramureši! To místo nám prostě učarovalo, jako bychom si ho vysnili. Však uvidíš sám :-). Potkají se zde dvě výpravy. Jedna sem pojede přes Ukrajinu a užije si trochu kultury ve Lvově a na Koločavě. Ta druhá dá přednost mrazivým zážitkům na sněžnicích a užije si dvě chladné noci venku, aby si pak víc užila teplo krbu a dobrou společnost.

Silvestr v Bosně
Tohle je tradice. Silvestr bez chaty na Vysočici a trojlístku bratrů Ezika, Enese a Muhamada jako by ani nebyl. Pojedou opět dvě výpravy, které se potkají na Vysočici. První zavítá na sněžnicích do pohoří Prenj a druhá si to namíří do NP Sutjeska pod nejvyšší horu Bosny Maglič. Některé věci jsou prostě tak dobré, že na nich není co měnit.

Těšíme se, až to spolu na konci roku rozjedeme! Ale moc dlouho neotálej, výpravy se plní rychlostí blesku. Konec hlášení!
Za celý tým Expedition clubu,

Za celý tým Expedition clubu, Martin a Víťa