Každý máme své oblíbené místo. Louku, les, či vrchol kopce, kam se rádi vracíme. Tento kousek ráje navštěvujeme nejen ve chvílích radosti, ale také když je nám ouvej. Hledáme v něm útěchu, pochopení a vnitřní jistotu. Můžeme zde odhodit všechny masky, cítit se zde sami sebou a zažít návrat ke kořenům. Ne nadarmo prohlásil Hippokratés: „Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“



Martin Ksandr: Mé nejoblíbenější místo v ČR je Smrk v Beskydech. Snad je to kvůli tomu, že máme pod ním chatu a kdykoliv chci, jsem za do hodinky na vršku. Je to méně navštěvovaný partner Lysé hory. Člověk tam nepotká tolik lidí a z vrcholu je krásný výhled!

https://mapy.cz/s/cotosolope


Tom Cimr: Jestli mám své oblíbené místo tak je to údolí Jihlavky, u skal na Velké Babě. Protože se nic nevyrovná tomu si sednout na skalní věž a koukat na zákruty řeky ve který se po slanění okoupeš a večer posedíš u ohně :-)

https://mapy.cz/s/mejefofako


Ondřej Šperka: Pro trek krásnou českou přírodou doporučuji nasednout v Brně na vlak do Náměště nad Oslavou a tady se vydat podél řeky krásnou stezkou vedoucí přímo kolem řeky. Občas můžete žasnout, že i takovéto krásy máme u nás doma. Do Oslavan je to nějakých 28 kiláků. Ty se dají zvládnout za den, ale klidně i na pohodu někde zabivakovat.

https://mapy.cz/s/lotadoluzu


Adam Stejskal: V Beskydech je moc hezky všude. Třeba v beskydském pivovárku! 🙂 Ale moje nejoblíbenější místo je hřebenovka mezi Pustevnama a Radhoštěm. Říká se jí Pohádka a často je narvaná turisty. Nicméně když to vychytáš a jdeš tam ve všední den nebo když je zima, tak je to nádhera! Parádní výhledy, Radegast po cestě a na konci na hotelu Radhošť dělají skvělou svíčkovou! 🙂

https://mapy.cz/s/huluvepuvu


Honza Žert: Mé nejoblíbenější místo v ČR jsou Jižní Čechy. Byla to první destinace kde jsem snil se toulat a také první destinace, kde jsem si svůj první potulovatelský sen splnil. Pro svět mě odpanily Jižní Čechy a na to se nezapomíná! Čtrnáct dní na kole o rohlíkách s hořčicí a v neděli čínská polívka. Dodnes mě dojímá tato krásná krajina plná rybníků, úžasné architektury a nádherných hor.

https://mapy.cz/s/fenuceluru


Jakub Frank: V ČR mám dvě nejoblíbenější místa. Prvním je Střeň - trn v oku Litovelského Pomoraví, kde jsem doma. Druhým je Strážná - malá vesnice v srdci Zábřežské vrchoviny, kde bydlela moje babička a děda. Obě jsou to místa s úžasnou přírodou a klidem. Navíc jsou zde skvělé výhledy!

https://mapy.cz/s/forehaguhu

Matěj Štrunc: Mezi moje nejoblíbenější místa v Česku patří Česká Kanada. V mládí jsem v jejich lesích a kopcích nalítal hodně kilometrů a všudypřítomné rybníky obdivuju za jejich klidnou povahu. Je to pro mě takový kousek Skandinávie na jihu Čech. A taky asi i proto, že máme kousek od Slavonic chalupu.

https://mapy.cz/s/nefovazosa


Lenka Kovaříková: V České republice se dá courat, ztrácet se a objevovat v tolika nádherných končinách! Při plánování různých čundrů a výletů po domovině mě baví, že člověk většinou vždycky po cestě narazí na nějaké zpestření – rozhlednu, studánku, kapličku, jeskyni, zapomenutou vesničku se zajímavou historií atd. Naše zem je zkrátka prošpikovaná historií, kulturou, gastronomií a krásnou přírodou, ať už je to na jihu, severu, západu, východu či v srdci země. A to „moje“ nejoblíbenější místo? Budu asi za staromilce a konzervu, ale pro mě je to stejně rodné Brno – je tu tolik příběhů, pozitivních, šikovných a přátelských lidí, kultury, dobrého jídla, krásné architektury, a když člověk vyšlápne jen kousek za město mimo nejprofláknutější místa, najde parádní opuštěná zákoutí lesů a luk. No prostě nádhera!

https://mapy.cz/s/kenofezoje


Bára Podlipná: Můj nejoblíbenější spot v ČR je Český kras. Dříve jsme s přáteli prozkoumávali štoly ve vápencových lomech Malá a Velká Amerika. To už dnes není možné, ale stále jezdíme lézt do Srbska do lomu Alkazar, koupat se v Berounce a výletovat po okolí. Super je třeba Svatý Jan pod skalou a skanzen Solvayovy lomy.

https://mapy.cz/s/jobadodeto

Vít Dubec: Moje česká srdcovka jsou skály a lesy ve Žďárských vrších. Je to místo, kde jsem dělal své první lezecké vertikální krůčky, toulal se s rodiči po lesích, učil se poznávat houby a chytat pstruhy na mušku. Vždycky se tady rád vracím a objevuji nová skrytá zákoutí a schované skalní sektory.

https://mapy.cz/s/pesadonoju



Ondřej Švirák: Ačkoliv poslední třetinu života trávím v Brně, jsem původně západočech. Čím jsem starší, tím raději se do těchto domácích končin vracím a kousek za mým rodným Sokolovem se nachází Slavkovský les. Tomuhle CHKOčku se přezdívá „český Island“ a jako malej špunt jsem zde podnikal své první běžecké krůčky. Dodnes si vzpomínám na to, jak jsem se zde při tréninku orientačního běhu ztratil tak, že už po mě chtěl trenér vyhlásit policejní pátrání. Zbožňuji místní hluboké lesy, které jsou neskutečně pestré svou faunou i flórou. Až budete na Sokolovsku, běžte se podívat na Krudum a pak se projděte od Komářích rybníků po Puškařovské stoce. Magické místo!

https://mapy.cz/s/luhajotoso