Jsme parta dobrodruhů, kteří dělají výpravy do míst, která nejsou pro každého. Můžeme Tě vzít do Grónska na polární výpravu, proběhat s námi Kalifornii, zúčastnit se seakayakové expedice ze Stockholmu do Helsinek nebo se pokusit o výstup na momumentální horské velikány. Ačkoliv nám v žilách tepe touha po poznání a posouvání svých hranic, organizujeme také jednoduché akce od balkánského roadtripu, přes středoasijské treky, až po outdoorový kurz první pomoci.

I přes to že nás legislativa dohnala k tomu, abychom se stali oficiálně cestovkou, z našich úst tento pojem nikdy neuslyšíš. Nepořádáme na zájezdy, ale organizujeme výpravy. Na akci Vás nedoprovází delegát, ale certifikovaný horský průvodce. Zapomeňte na desítky bezejmenných klientů, my jezdíme ve skupině maximálně desíti účastníků. Zkrátka a dobře “nejsme” cestovka, ale Expedition Club!

Pamatuji si to jako včera, kdy se nám na zimní Sarek přihlásil zakladatel Tilaku Roman Kamler. Vlastně se mělo původně jednat o polární Grónsko, ale doba covidová naše plány změnila. Tím se roztočil kolotoč událostí, který by byl na samostatný článek. Roman byl kvůli úřednické chybě po příletu do Stockholmu deportován zpět do Prahy a složitě se dostával zpět. Vykolejený noční vlak zablokoval trasu do Kiruny donutil nás k půjčení dodávky. Přejeli jsme tak přes den celé Švédsko a potřebovali jsme se na startu treku pořádně prospat. Ejhle! Ubytoval nám poslal chybný kód od schránky s klíči a nedalo se s ním spojit. Všechno se nám naštěstí podařilo vyřešit a měli jsme velkou radost, že konečně můžeme vyrazit.

Po čtyřech dnech přechodu nás však zastavilo počasí. Foukal vítr rychlostí až 100 km/h a měli jsme štěstí, že jsme se zrovna nacházeli v chatové osadě, kde jsme vše mohli v klidu přečkat. Kvůli vichřici jsme se opozdili natolik, že jsme se museli otočit a jít stejnou cestou zpět. Po příchodu na signál nám přišla zpráva, že náš let domů byl zrušen a buď musíme letět už zítra nebo až o 4 dny později. Tím opět začal koloběh zdolávání dalších překážek. Jako na potvoru se zrovna posouval zimní čas na letní, takže jsme měli o hodinu méně. Museli jsme přebookovat všechny letenky a koupit novou pro Romana, protože mu cesta zpět propadla deportací do Prahy. Po příjezdu na letiště se muselo rychle vrátit auto do půjčovny a absolvovat antigenní testování. Naštěstí všem vyšel negativní výsledek a s odřenýma ušima jsme letadlo domů stihli. Se vším jsme se dokázali popasovat a následně to po příletu do Prahy řádně oslavili.

A výsledek? Nejen, že jsme následující rok odletěli s Romanem na polární výpravu do Grónska, ale vyrazil s námi i na další 3 akce. Souhra negativních okolností prověřila naše charaktery a dala vzniknout partnerství, na které jsme právem hrdi. Bez pohybu není radost a Tilak s Expedition Clubem pohyb s radostí krásně propojuje. Díky za to, že jste!

Pokud to náhodou nevíš, tak naši aktivní členové mají slevu 20% na veškeré produkty Tilak a Meindl. Napiš si o slevu na: info@expeditionclub.cz.

Díky moc za fotky Zuzce Kabrhelové a Romanu Kamlerovi.