Do dnešního rozhovoru jsem si pozval Ondřeje Šperku, který je nejen naším průvodcem, ale také moderuje pořad Expe Talk. Díky Šperymu jsme do našeho repertoáru výprav začlenili netradiční akci s názvem Putování a seberozvoj, která je založena na čím dál tím populárnější Wim Hofově metodě. Kromě Expedition clubu Ondra také přednáší pro děti školou povinné a v neposlední řadě se věnuje zážitkové přípravě kávy. Nejen o tom, ale i o dalších tématech se dočtete v našem rozhovoru.

Mohl bys nám v krátkosti představit pořad Expe Talk?
Je to 25minutový rozhovor s průvodci a lidmi okolo Expedition clubu. Komunita kolem nás je obrovská, na výpravách s námi cestovalo přes 3 000 lidí. Tento pořad vznikl k tomu, aby hovořil k “naší” komunitě a lidé tak mohou poznat průvodce i z jiné strany, než se prezentují na výpravách.

Jak nápad na vlastní pořad Expedition clubu vznikl?
Volal jsem Švirdovi, že mám prostor a chuť s něčím pomoct a on se zmínil, že v rámci marketingu přemýšlí o podcastech, tak ať to rozjedu. Pak jsem našel parťaka v Martinovi Zavadilovi, který se stará o techniku při natáčení a bylo to.

Na základě čeho si vybíráš své hosty?
Jednak podle toho, kdo je zrovna v ČR (průvodci se dost těžko nahánějí) a taky hraje roli, kdo má co za sebou nebo před sebou. Snažím se o aktuálnost, např. teď v srpnu se Tom Cimr a Víťa Dubec chystali na Pik Patkhor, takže Toma jsem vyzpovídal před akcí, aby nám řekl něco o tom jak si to “malujou” a Víťu si nechávám na podzim. Ten nám poví, jak to nakonec celé dopadlo :-)

Máš s moderováním nějaké zkušenosti?
Párkrát jsem měl rozhovor v rádiu a dost často dělám přednášky (teď spíše už jen pro děti na základce), ale před kamerou to byla moje premiéra :-)

Moderování Expe Talku tě bohužel neživí. Jaká je tvá práce? Umíš si případně představit pracovat pro Expe na full time?
Skládám dohromady více věcí. Letos hodně průvodcuji - celkem 9 výprav, pokud správně počítám. Hodně mě baví práce s dětmi a tak jsem dal dohromady pár motivačně cestopisných přednášek a když jsem v ČR, tak s něma poměrně často objíždím školy. Také máme s kámošem výjezdovou kavárnu a zaměřujeme se na zážitkovou přípravu kávy. Jsem všemu otevřený, určitě i rozšíření spolupráce s Expedition Clubem.

Průvodcuje relativně krátce, ale za to intenzivně. Jaká největší pozitiva ti tato práce přináší?
Na každé výpravě poznám 8 nových lidí, to je skvělý! Celkově mě baví a dává smysl práce s lidmi. Taky je v průvodcování obrovská svoboda, toho si cením.

Je to pár let zpátky, co jsi rozjel projekt Za Hranici Komfortu, tenkrát jste stopovali z Česka do Mongolska. Co dál máš s projektem v plánu?
Projekt začínal tím, že vyprávěl příběhy lidí, co se pustili do nějaké výzvy. Kromě cesty do Mongolska jsme jich “vyprávěli” ještě několik. Pustili jsme se i do zmíněných přednášek pro školy i pro veřejnost a teď je na řadě do příběhů zapojit i lidi samotné, pouštíme se do pořádání akcí, letos už proběhly 2 “Putování a seberozvoj” a na září chystáme 3. výpravu.

V čem spočívá akce Putování a seberozvoj, kterou se svým kamarádem Liborem Mattušem vedeš?
Vyrazíme s lidmi do přírody, většinou se jedná o cca 6denní přechod a u toho se učíme biohackingové triky, díky kterým se cítíme lépe, máme více energie a obecně jsme spokojenější a vyrovnanější. S mým parťákem Liborem Mattušem se hodně se opíráme o Wim Hofovu metodu, práci s dechem a v neposlední řadě s myslí. Všechny cvičení, který se učíme jsou lehce přenositelný do běžnýho života, na tom si zakládáme.

Napadá tě nějaká nejbizardnější historka, která se ti na cestách stala?
To si tak stopuješ v Rusku, zastaví ti místní milionář, sveze tě 5000 kilaků a ty trávíš 3 dny v jeho domě pro hosty, rybaříš v Japonském moři, cpeš se kaviárem a po večerech popíjíš nechutně drahou whisky.

Kdybys mohl příští rok navštívit pouze jednu libovolnou destinaci, která by to byla?
Česko! Tam to mám rád :-)