Honza Hárač (přezdívaný Kudrna) patří mezi nejzkušenější průvodce Expedition Clubu. Společně s Martinem Ksandrem se zasloužil o výstup na nejvyšší afgánskou horu Noshaq (7 492 m) a také se pokusili o prvovýstup na pákistánský Sugulu Peak (6 102 m). Kudrna je všestranný člověk, který vystudoval žurnalistiku, pomáhal Márovi Holečkovi s vydáním jedné ze svých knih, fušuje do horolezeckých lan a své dlouholeté horolezecké zkušenosti uplatňuje při výrobě vlastních spacáků Patizon, které směle konkurují nejzvučnějším outdoorovým značkám. Jak moc je náročné se v podobném odvětví prosadit? To i mnohem více se dozvíte v našem rozhovoru.
Když je Honza ve svém spacákovém živlu....

Mohl bys nám v krátkosti představit Patizon? Jak dlouho fungujete?

Patizon byla myšlenka / projekt původně dvou lidí, na kterou se nám díky entuziasmu a energii podařilo napojit další tři neskutečné osobnosti. Každý jsme svým způsobem jiný, baví nás jiné věci a přitom cítím, že nás spojuje jeden komplexní povahový rys, pro který bohužel ve svém slovníku nemám pojmenování, a který na svoji definici asi teprve čeká :-). Nekecám, když ti řeknu, že se všemi čtyřmi kluky jsem na začátku navázal ryze pracovní vztah a dnes je vnímám jako své přátele.

Schůzky Patizonu nejsou jen práce, ale také setkání přátel

V odpovědi ti uhýbám trochu jiným směrem, než jsi se asi ptal, ale to jen vypovídá o tom, že Patizon je v mých očích hlavně o lidech za ním a až potom o produktu. Cítím, že pokud to otočíš, tak nemůžeš vybudovat silný a jedinečný brand.

A abych to zkrátil, děláme péřové spacák s úmyslem být v tom nejlepší na světě, nezůstat jen u spacáků a tohle je náš pátý rok.

Jak vznikl nápad založit firmu na výrobu spacáků a proč zrovna název Patizon?

Člověk má úžasnou schopnost zapomínat to špatné. Z třídenního zimního lezení s minimem jídla, ale maximem strachu a utrpení udělat za dva měsíce vtipnou historku pro kámoše "k pivu". Ty dokonce uvěříš, že to bylo v pohodě a ne zas tak strašné. Ale víš co nezapomeneš? Ten pocit zimy, který se ti zakouše hluboko do kostní dřeně. Sice se znovu pustíš do stejné ne-li horší cesty, ale uděláš vše pro to, aby ti už nebyla ta strašná kosa.

Zima člověka oslabuje a ohýbá jeho charakter podobně jako hlad nebo žízeň. A když je ti zima v noci, tak se nevyspíš. To zažívat nechceš, a proto mi dává smysl vytvářet výbavu, která pokrývá základní lidskou potřebu a tou je kvalitní spánek. Bez něj v náročných podmínkách po delší dobu nemůžeš fungovat.

Patizon je kromě kvalitního produktu hlavně o lidech a komunitě

Česká republika je velmoc z hlediska množství outdoorových značek. Nemáš strach, že se Patizon nedokáže ve velké konkurenci dlouhodobě udržet?

Já bych spíše řekl, že Česko je velmoc z hlediska výrobců / prodejců outdoorového vybavení, ale zdaleka ne značek. Outdoorových "ZNAČEK" je v Česku jenom pár. V této mé odpovědi najdeš asi vše co k tomu můžu říct :-).

Adam Ondra a jeho tým se svěřili do péče spacáků Patizon pro svoji podzimní tour po Americe

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Pojďme dal :-D

Krátké představení třísezónního spacáku - Patizon G800

Myslíš, že se budeš výrobě spacáků budeš věnovat i za dalších 15 - 20 let?

Já doufám, že za 15 - 20 let se spolu budeme bavit o globální značce, která nebude jen o spacácích :-)

Vystudoval jsi žurnalistiku, přispíval jsi na řadu outdoorových webů (mimochodem jsi byl i šéfredaktorem pohora.cz) a také jsi vydal jsi společně s Márou Holečkem knihu České himálajské dobrodružství II. Jaké bylo pracovat na knize s takovou horolezeckou ikonou? Netřepala se ti kolena? :-)

Jen prosím nespojujme VŠ s jakoukoliv moji pracovní činností. VŠ ze mě neudělala lepšího žurnalistu / publicistu, pracanta ani člověka. Dala mi jen možnost se celkem svobodně realizovat po dobu sedmi let, a to paradoxně díky svému neefektivnímu a děravému systému, který díky bohu moc neplnil svoji funkci svazovat a omezovat. Na základě mé zkušenosti, i toho co vidím kolem sebe, je to strašlivý koncept. Smutné je, že pro mladého člověka v Česku jeden z mála, který mu umožňuje ve společnosti svobodně fungovat a dělat co ho baví (pokud si ho trochu ohneš dle sebe), aniž by se na tebe dívala skrze prsty.

To jsem trochu uhnul soráč, je to pro mě aktuální téma :-D

S Márou to bylo na začátku o tom, že se mi třepala kolena, ale na konci se mi už třepalo úplně vše :-D. Mára je neuchopitelný živel, na kterého nejsou dost silné žádné okovy systematičnosti. A pokud se bavíme o světě lezení, tak děkujme pánu bohu, protože právě díky tomu je tak jedinečný a může ve sportovní rovině dělat velké věci.

Kromě Máry Holečka  jsi také díky práci přišel do kontaktu s další českou lezeckou hvězdou, Adamem Ondrou. Jaký je jako člověk a můžeš vypíchnout jednu věc, která tě na práci s ním nejvíce zaujala?

Precizní, cílevědomý, zapálený, mašina, 100% profesionál, unikát a svým způsobem i vtipný člověk. Ale něco mi říká, že tohle jen půlka jeho osobnosti, kterou ukazuje světu tam venku, do kterého já spadám. Takže více ti k němu neřeknu.

Máš za sebou celou řadu atraktivních výprav a expedic po celém světě. Přešel jsi například zamrzlý Bajkal, vylezl jsi na nejvyšší horu Afghánistánu - Noshaq (7 492 m) a také jsi se pokusil o prvovýstup na Sugulu Peak (6 102 m). Hodláš v podobných expedicích pokračovat i nadále?

Vždy jsem se řídil tím, co cítím, že chci dělat. 100% bez kompromisu, protože na podobné akce nemůžeš jet jen "na půl". A myslím, že s Patizonem to není jiné. Poslední dva roky je Patizon moje expedice / výprava, ale cítím, že předsunutý základní tábor je postaven a já si můžu dát pár dní rest. Něco visí ve vzduchu a já myslím, že chvíli asi nebudu ideální pracant a přítel :-D

Jedna z mála letošních dovolených při zimním lezení v italské Valunze

Uvidíme tě ještě někdy v roli průvodce Expedition clubu?

Mé dny jako průvodce Expedition Clubu jsou asi naplněny. Byla to úžasná zkušenost, ale den má jen 24 hodin. Jak se říká, aby se mohlo narodit něco nového, musí umřít něco starého :-). S Expe se pomalu, ale jistě rýsuje jiné propojení a něco mi říká, že se časem provážeme velmi těsně. Líbí se mi to podhoubí Expedition Clubu, to jádro a jeho povaha. Vidím v něm stejný povahový rys jako v Patizonu, který zatím nedokážu pojmenovat.

Ambasador Patizonu a průvodce EC Jan Polášek (vlevo) a Honza při lezení v Tatrách
Komunita Patizonu je zatím malá, ale pevná v základech

Společně s Honzou Poláškem (naším dalším průvodcem) jste měli letos vyrazit na expedici do Pákistánu. Poldík však svou účast odřekl kvůli uhlíkové stopě, kterou by svým přeletem zanechal na životním prostředí. Jak jsi na jeho rozhodnutí reagoval?

Vlastně jsem byl rád, protože jsem ještě stavěl to ABC :-).

Díky za rozhovor! :-)


Web: https://patizon.com/
Instagram: https://www.instagram.com/patizoncom/
Facebook: https://www.facebook.com/patizoncom/

photo credit: Ondra Vacek, Martin Kaňůrek, Miro Hodeček, Jan Haráč, Martin Poštulka, Filip Lombart

Původní zakladatelé Patizonu - Lukáš Výtisk (vlevo) a Honza