Náš průvodce Adam Stejskal realizuje se svým kamarádem Honzou Sopuchem netradiční projekt s názvem Chleba SHŮRY. Jedná se o "hladové okno" v centru Ostravy, které se nachází ve druhém patře činžovního domu. Svým zákazníkům sevírují pomocí kladkostroje ten nejlahodnější pomazánkový krajíc chleba pod sluncem a není divu, že se tento originální projekt dostává do hledáčku předních českých médií.
Adam Stejskal a Jan Sopuch. Zakladatelé božského projektu "Chleba shůry". ODKAZ NA FB.

Adame, mohl bys prosím tě vysvětlit princip projektu “Chleba shůry”?
Je to o tom, že chceme lidem namazat super pomazánku na božsky dobrý chleba. Kupujeme čerstvé a dobré suroviny, zveme kamarády i známé lidi z Ostravy, pijeme s nimi víno, natáčíme rozhovory a těšíme se ze života. Navíc jsem v česku dost krátce a proto je pro mě Chleba shůry příležitost potkat se a pohostit kamarády!

Jak nápad vznikl a proč vlastně něco podobného děláte?
Byl to asi hospodský nápad - důležité je to, že to nezůstalo viset v éteru - nemám rád plánování a sranda nápady, když víš, že nikdy nevyjdou. Baví mě občas udělat něco co není rozumné, ale je to sranda :-) Děláme to pro radost, pro to abychom se pobavili a trošku zčeřili veřejný život v centru Ostravy.

Kolik času tím trávíte?
Každý boží den :-) Máme flexibilní otevírací dobu, takže když jsme doma, tak máme otevřeno a fungujeme. Já byl právě v tomto týdnu od středy do neděle v Lisabonu - přece jen jsem nevydržel celý měsíc doma :-) A Honzík spouštěl chleba a mazal pomazánky sám - ale o víkendu bylo zavřeno, protože měl svůj program. Do konce měsíce ale plánujeme mít otevřeno každý den.

Jaké máte ceny a dá se tím reálně vydělat?
Bereme dobrovolný příspěvek, stalo se nám, že nám týpek hodil 4 Kč i to, že nám lidi dají za chleba 100 Kč. Ale doporučená cena je 2 Kč za 1 cm - uvnitř bedny je vygravírované pravítko, takže si chleba můžeš změřit. Ale určitě se tím vydělat nedá, zatím jsme si pokryli z dobrovolných příspěvků asi třetinu nákladů, pravda je, že většinu z nich tvoří výdaje za víno :-)

Chleba SHŮRY > nové "hladové okno" v Ostravě

💒 OKNO jak cyp! Okna jsou nahoře, takže koukej zaklonit hlavu a pusu u toho nech otevřenou, protože ⏰ 5/5 začínáme sesílat božsky dobrý chleba - CHLEBA SHŮRY! 🍞☀️ Stačí abys přišel na Zámeckou ulici č.11 v Ostravě, zazvonil na zvonek u prosklených dveří nebo zavolal mocným a hladovým hlasem a my ti pošleme dolů na ulici 🏗 ten nejlepší chleba s pomazánkou, jaký jsi kdy ochutnal... Tohle je opravdové hladové okno! :) ⭐️⭐️⭐️ Na výběr máš z denně čerstvých pomazánek jako: 1. Česneková s vlašskými ořechy, 2. Ze sušených rajčat a kapar, 3. Nebo z kozího sýra a brusinek. + denní speciály Kterou si vybereš ty? 🤔

Gepostet von Chleba SHŮRY am Freitag, 26. April 2019
Kluci zvládají marketing na jedničku!

Do kdy máte v plánu se projektu věnovat a nemáte už teď ambice ho zopakovat i příští rok?
Budeme mít otevřeno do konce května, potom už máme vlastní plány, Honza vede zábavní centrum Horník a já odjíždím jako průvodce 31.5. do Skandinávie s Expedition clubem. Pak mě čeká Survival, Sibiř, Elbrus, Arménie, Irán a Ararat, takže se vracím až v říjnu a to jen na týden a pak letím do Asie a jižní Ameriky, takže určitě nebudeme v tomhle projektu pokračovat. Na druhou stranu nás každý přemlouvá, abysme v tomhle projektu pokračovali a tak jsme přišli s řešením :-) Vytvoříme podmínky pro to, aby Chleba shůry mohl fungovat jako putovní projekt. Detaily zveřejníme na konci měsíce.

Chleba i pomazánky si děláte vlastní?
Chleba máme od kamaráda, který má pekárnu - je to chleba z Co Café v DOVu a naše božské pomazánky - to je jasný, ty si děláme sami a občas nám s nimi pomáhají naši kamarádi a ostravští restauratéři z podniků, které máme rádi. Takže jsme si dali víno a připravili super pomazánku třeba s Honzou z Docku nebo Terezou, která založila ostravské Hogo Fogo - s tou jsme připravovali ančovičkovou z mascarpone, cottage, chili a koriandru. Další hosté k nám míří příští týden.  

Určitě jste díky tomu potkali spoustu zajímavých lidí. Máš nějakou bizardní historku, která se s tímto projektem pojí?
Přišel k nám další z našich hostů - moderator radia Helax, Tobi, po nějaké super party a byl tak hotový z našich pomazánek, že s námi udělal fakt výživný rozhovor - uvidíš ho na konci měsíce, kdy všechny rozhovory zveřejníme - bude to na youtube a našem facebooku :-)

Kdy se hodláš vrátit zpět na Srí Lanku?
Na Srí Lance začínáme sezónu od 01.11 a já tam mířím s výpravou Expedition clubu, odlétáme právě 1.11. a ještě máme pár volných míst :-)

Reportáž "CHLEBA shůry"

Už jen do 30. 5. 2019 si můžeš užít zážítek, kdy ti pomocí kladkostroje z druhého patra pošleme "CHLEBA SHŮRY" 👉božský chléb s pomazánkou!👌 #chlebashury #ostrava #foodporn #chlebajakcyp

Gepostet von Chleba SHŮRY am Dienstag, 14. Mai 2019
Chleba shůry a reportáž na ČT24.

Jaké výpravy tě letos čekají a na jakou se nejvíce těšíš?
Čeká mě série pětitisícovek v oblasti Rusko - Irán - Turecko. Moc se těším na Elbrus, super bude určitě i Irán, kde jsem byl naposledy před necelým rokem a na závěr roku mě čeká Silvestr v Ekvádoru a výstup na šestitisícovku Chimborazo, což bude asi vrchol sezóny. Momentálně se ale nejvíce těším na tu nejbližší akci = Skandinávie a následně survival na Lofotech, to bude pecka, doufám, že vyjde počasí a všichni to přežijou, protože to bude fakt našlapané - myslím ten survival :-)

Při tvém obrovském množství výprav by si jeden mohl myslet, že tě neustálé průvodcování nemůže už naplňovat. Kde do toho bereš motivaci a nevadí ti, že neustále migruješ a nemáš dlouhodobě jeden domov?
Právě sedím v letadle v Lisabonu - a jediné co mě teď napadá jako mínus cestování, že nemám čas na to v klidu napsat odpovědi na tenhle rozhovor :-)
Dobře, zkusím to vážně. Mám bráchu, ségru, fajn rodiče a spoustu super kamarádů - takže mě občas mrzí, že s nimi netrávím tolik času, jak bych chtěl. Do budoucna bych chtěl malé sviště, jen musím najít tu pravou a říkám si, že bude fajn, když ji najdu na cestách :-) Cestování mě baví a dělá šťastným - a to je pro mě ten hlavní důvod, proč chci být na cestách.

Díky za rozhovor! :-)

Více informací o celém projektu najdeš na FB a Instagramu.